Kurtturuusun hävittäminen

Protimber viiva

Meiltä onnistuu tehokas kurtturuusun hävittäminen pääkaupunkiseudulla ja lähikunnissa ympäristöä kunnioittaen. Palvelemme yksityishenkilöitä, taloyhtiöitä ja yrityksiä ripeästi ja ammattitaitoisesti.

Haitallinen vieraslaji kuten kurtturuusu voi syrjäyttää alkuperäistä kasvustoa ja haitata luonnon monimuotoisuutta, joten se on määrätty poistettavaksi.

Mitä palvelu sisältää?

  • Ilmainen kartoituskäynti
  • Hinta-arvio
  • Torjuntasuunnitelman ja aikataulun laatiminen
  • Säännölliset torjuntatyöt
  • Jätteiden oikeaoppinen hävittäminen

Miksi kurtturuusun hävittäminen on tärkeää?

Kurtturuusu on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi, sillä se leviää voimakkaasti ja voi pahimmassa tapauksessa syrjäyttää alueen alkuperäisen lajiston täysin. Pensaita on menneinä vuosina istutettu laajalti pihoille ja tienvarsille, sillä ne ovat helppohoitoisia ja näyttäviä. Se on vuosikymmenten aikana levinnyt koko maahan ja on vakava uhka Suomen luonnolle.

Pensas määrättiin valtioneuvoston asetuksen nojalla hävitettäväksi vuoteen 2022 mennessä. Myös kurtturuusun (Rosa rugosa) kasvattaminen, maahantuonti ja kaikenlainen levittäminen on kiellettyä. ELY-keskukset voivat jatkossa jakaa kurtturuusupihojen omistajille uhkasakkoja.

Kurtturuusun hävittäminen

Näin kurtturuusun poisto tehdään

Kurtturuusun hävittäminen tapahtuu tehokkaimmin kaivamalla ja korvaamalla vanha maa-aines uudella. Satunnaisesti nousseita uusia versoja poistetaan maanvaihdon jälkeen tai alueen annetaan olla nurmikolla vuoden pari, jolloin uudet versot näivettyvät ruohonleikkuun yhteydessä.

Meiltä saat kätevän hoitosopimuksen, jolloin käymme poistamassa kasvia 2-4 kertaa kasvukauden aikana. Projektin hinta lasketaan hävitettävän pinta-alan ja kohteen haastavuuden mukaan. Tulemme ilmaiselle kartoituskäynnille pääkaupunkiseudun alueella ja teemme tarjouksen kurtturuusun poistosta.

Voiko vieraslajin poistaa itse?

Kurtturuusun hävittäminen omatoimisesti ilman oikeanlaisia menetelmiä ja välineitä on haastavaa. Laji leviää helposti juurista ja siemenistä, ja sen lopullinen poistaminen voi viedä vuosia. On myös tärkeää, että jätteet hävitetään oikeaoppisesti, jotta haitallinen vieraslaji saadaan lopullisesti poistettua. Lue HSY:n ohjeistus jätteiden hävittämisestä.

Kurtturuusun tuntomerkit

  • Hävitysmääräys koskee punaista Rosa Rugosa -peruslajiketta ja sen valkokukkaista Alba-muotoa.
  • Sallitussa tarhakurtturuusuissa on enemmän terälehtiä kuin haitallisissa kurtturuusuissa.
  • Kurtturuusuissa on tyypillisesti viisi terälehteä.

Lue lisää tuntomerkkejä täältä.

Ota yhteyttä Protimberiin

Protimberin ammattilaiset hoitavat kurtturuusun poiston kokeneesti ja tehokkaasti. Oli kyseessä sitten muutama pensas koti- tai mökkipihalla tai laajempi pensaikko esimerkiksi taloyhtiön ympäristössä, ota meihin yhteyttä. Tulemme ilmaiselle kartoituskäynnille pääkaupunkiseudulla ja lähikunnissa sekä selvitämme parhaat menetelmät kurtturuusun hävittämiselle.

Ota yhteyttä soittamalla 044 973 5725 tai lähettämällä sähköpostia viherpalvelu@protimber.fi. Vastaamme yhteydenottoihin muutaman arkipäivän kuluessa ja pääsemme paikalle tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

Pyydä tarjous

Jätä yhteydenottopyyntö Puunkaato