Hoitoleikkauksilla piha kukoistamaan
Hoitoleikkauksilla puut saadaan pidettyä elinvoimaisina, näyttävinä, turvallisina, ympäristöön sopivina ja ennaltaehkäistään mahdolliset puiden vauriot sekä vaurioituneiden puiden tuottamat ongelmat. Puiden leikkauksiin kuuluvat nuorten puiden rakenneleikkaukset ja vanhempien puiden hoitoleikkaukset.
Ammattimaiset hoitoleikkaukset
Ammattitaitoinen henkilökuntamme toteuttaa hoitoleikkaukset parhaalla mahdollisella tavalla ja turhia vaurioita välttäen.
Puiden leikkaamisen yhtenä tavoitteena on ohjata nuorten puiden kasvua esimerkiksi pois päin rakennuksista ja liikenteestä. Toisessa ääripäässä taas voi olla pakollista suurten ja huonokuntoisten haarojen kevennys, jotta puu pysyy turvallisena mutta kuitenkin mahdollisimman pitkäikäisenä, vaikka ympäristönä onkin rakennettu ympäristö.
Hoitoleikkauksen lähtökohdat ovat lajeista riippuen hyvinkin erilaiset. Esimerkiksi on eri asia leikata pihlajaa, joka ei koskaan kasva hyvin isoksi ja eliniän odotus on 50 vuotta, kun taas jos leikattavana on aukealla paikalla kasvava tammi, jonka latvus voi olla 30 m leveä ja kasvaa siinä satoja vuosia. Leikkaustapoja on monia, joista ammattilainen osaa valita jokaiseen tilanteeseen sopivan.
Hoitoleikkauksissa maltti on valttia
Oleellista on, että puu hoitoleikataan oikeaan aikaan ja tärkeää on myös, miten se leikataan eli kuinka paljon ja mitä leikataan yhdellä kertaa.
Puiden hoitoleikkauksessa on huomioitava toimenpiteiden jaksottaminen. Kaikkea ei kannata ottaa kerralla vaan tarvittavat leikkaukset kannattaa pyrkiä toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan pikkuhiljaa, esimerkiksi vuosien kuluessa. Mitä pidemmäksi aikaa puu on jäänyt vaille hoitoa, sitä enemmän se ottaa työtä ja aikaa saada se jälleen näyttäväksi, turvalliseksi ja elinvoimaiseksi. ”Usein ja vähän” on paljon parempi leikkauksissa kuin ”kerralla paljon”. Kerran pilalle leikattu puu voi olla mahdotonta enää saada elinvoimaiseksi ja pitkäikäiseksi.
Ammattilainen osaa hoitoleikata oikein
Myös syntyvän haavan koko ja sijainti sekä leikkauskulma ovat tärkeässä osassa puun tulevaisuutta ajatellen. Jos oksa poistetaan oikeaoppisesti, saattaa puu paikata haavan esimerkiksi neljässä vuodessa, mutta jos leikkaus tehdään epäammattimaisesti, niin haavan paikkaus voi kestää jopa kymmeniä vuosia tai pahimmassa tapauksessa se ei paikkaudu koskaan.
Tarkoituksena on kuitenkin edesauttaa puun omia keinoja selvitä, eikä vaan ajatella tätä hetkeä. Puu on itse se, joka paikkaa haavansa, vahvistaa juuristonsa ja oksien haarat. Ammattilainen vain tekee puun työn mahdollisimman helpoksi. Oikein hoidettu puu voidaan säilyttää jopa rakennetussa ympäristössä turvallisena ja ongelmattomana pitkään sukupolvelta toiselle.
Hoitoleikkauksissa oikea ajoitus on tärkeä
Hoitoleikkaukset kannattaa aloittaa, kun puu on mahdollisimman nuori, mutta kuitenkin selkeästi juurtunut ja kasvanut joitain vuosia. Nuorissa puissa leikkaukset keskittyvät rakenneleikkauksiin eli ohjataan kasvua, pyritään estämään tulevia rakennevikoja, kuten huonojen haaraliitoksien syntyä, poistetaan oksatihentymiä ja kuivia / hankaavia oksia, sekä rajoitetaan kasvua, mikäli se on perusteltua esimerkiksi hedelmäpuissa.
Vanhojen puiden hoitoleikkauksissa yleensä poistetaan kuivia ja hankaavia oksia. Toisinaan voi joutua ottamaan pois suurten oksien ja haarojen painoa, mikäli vaarana on haaran repeäminen. Myös latvustuenta on suurten ja arvokkaiden puiden kohdalla hyvä valinta, jos halutaan ehkäistä haaran tai haarojen repeäminen ja näin antaa puulle jopa kymmeniä vuosia lisää elinaikaa. Joskus puu on jo niin huonokuntoinen, ettei edellä mainittuja tapoja ole enää viisasta käyttää, tällöin ainoa keino voi olla radikaali latvuksen pienennys.
Puut kestävät hoitoleikkauksia eritavoin
Yleisesti mitä terveempi ja elinvoimaisempi puu on, sitä paremmin se kestää leikkauksia ja paikkaa haavansa tehokkaasti.
Huonokuntoisten puiden leikkauksessa on oltava erittäin maltillinen. Vaikka puu on vihreä ja täynnä oksia, ei se välttämättä voi hyvin.
Mikäli puu menettää paljon lehtimassaa esimerkiksi hoitoleikkauksessa tai myrskyn aiheuttamana haaran repeämisenä, niin se pyrkii paikkaamaan menettämänsä lehtivihreän tekemällä uusia hätäversoja runkoon tai oksistoon. Nämä vesiversot ovat heikkoja verrattuna normaaleihin oksiin, eikä niiden kannata yleensä antaa kasvaa suuriksi. Kuitenkin on muistettava etenkin huonokuntoisten puiden suhteen, että kaikki yhteyttävä osa puuta on elintärkeää selviytymisen kannalta.
Leikkaustarpeen arvioiminen ja hoitoleikkauksen tilaaminen
Leikkaustarpeen arvioiminen on aina puukohtaista ja siihen vaikuttavat esimerkiksi puun rakenteelliset ominaisuudet, puun kunto ja kasvupaikan tuomat vaatimukset. Toki kuolleet ja vaurioituneet oksat kannattaa poistaa etenkin, jos ne pudotessaan voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
Jos hoitoleikkaus on ajankohtainen, tilaa meiltä ammattilainen tekemään hoitoleikkaus puolestasi. Hoitoleikkaukset teemme ensi sijassa kiipeillen. Kiipeillen tehty hoitoleikkaus on puulle paras mahdollinen, sillä näin voidaan taata paras leikkausjälki.
Tilaa puulle hoitoleikkaus – toimi näin
Tee tilaus soittamalla 045 650 4174 tai viestillä: info@protimber.fi. Kerro osoite, yhteystietosi ja tarpeelliset lisätiedot liittyen puihin ja tehtävään hoitoleikkaukseen. Käymme tarvittaessa paikan päällä arvioimassa kohteen ennakkoon.
Muistathan, että tekemämme työn osuudesta 40% on kotitalousvähennyskelpoista. Muista siis hyödyntää kotitalousvähennys verotuksessasi. Lue lisää kotitalousvähennyksestä.